Αρχική Το εργαστήρι μας Οι διδάσκοντες Συχνές ερωτήσεις απαντήσεις Επικοινωνία

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Συχνές Ερωτήσεις Απαντήσεις


- Πότε πρέπει να ξεκινήσει ένας μαθητής να κάνει μαθήματα σχεδίου για τις Πανελλήνιες εξετάσεις;

 

Επειδή τα παιδιά στην Γ΄ Λυκείου έχουν ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουν το σχέδιο από την Β΄ Λυκείου, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν με σχετική άνεση και να αφομοιώσουν καλύτερα την ύλη που απαιτείται.
Όμως, κι αν ακόμα κάποιος ξεκινήσει στην Γ΄ Λυκείου, με μία επιπλέον μεθοδευμένη προσπάθεια του ίδιου και του διδακτικού προσωπικού, μπορεί με επάρκεια να φτάσει σε ικανοποιητικό και επαρκές επίπεδο. Πάντα όμως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη πίεση που θα έχει μέσα στα πλαίσια του γενικότερου προγράμματός του.
Μερικοί μαθητές, για ακόμη μεγαλύτερη άνεση, προτιμούν να ξεκινήσουν από την Α΄ Λυκείου , ακολουθώντας το πλήρες ωράριο ή μειωμένο ωράριο και για τα δύο σχέδια ή κάνοντας μάθημα μόνο για το ένα σχέδιο – συνήθως το ελεύθερο.

 

 

- Πόσες ώρες μαθήματος απαιτούνται εβδομαδιαίως;


Ο κανόνας είναι 6 ώρες την εβδομάδα. Ένα τρίωρο για το ελεύθερο και ένα για το γραμμικό.

 

 

- Ποια όργανα απαιτούνται για τα μαθήματα και ποια για τις εξετάσεις;


Η λίστα με τα όργανα που πρέπει να προμηθευτεί ο μαθητής του παραδίδεται με την εγγραφή του και είναι ακριβώς αυτά που επιτρέπονται και τα οποία χρειάζεται για τις εξετάσεις.

 

 

- Πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να έχει ΄΄ταλέντο΄΄ για να κάνει μαθήματα σχεδίου;


Η διδασκαλία στο εργαστήρι βασίζεται στην βήμα-βήμα εκμάθηση του σχεδίου, με συνεχή, άμεση και ουσιαστική βοήθεια από τις δασκάλες του εργαστηρίου. Η εξέλιξη του μαθητή βασίζεται περισσότερο στην ικανότητα και την επιμονή που διαθέτουν οι δασκάλες του εργαστηρίου στη μετάδοση των γνώσεών τους και στο ενδιαφέρον και την θέληση που δείχνει ο μαθητής. Το λεγόμενο ΄ταλέντο΄, που στην ουσία αντανακλά τις γενικότερες δεξιότητες του μαθητή, βοηθά σίγουρα στην πιο εύκολη εκ μέρους του αφομοίωση της διδασκαλίας.

 


- Αν ένας μαθητής κάνει ελεύθερο ή και γραμμικό σχέδιο στο σχολείο, καλύπτεται ως προς την ύλη που απαιτούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις;


Δυστυχώς όχι. Οι απαιτήσεις των εξετάσεων αλλά και –εξίσου σοβαρό- οι γνώσεις που πρέπει να έχει ο υποψήφιος σπουδαστής για να μπορέσει να παρακολουθήσει τη σχολή του μετά την εισαγωγή του, είναι απείρως περισσότερες από όσες , δυστυχώς, προσφέρει το σχολείο σ’ αυτόν τον τομέα.

 

 

- Χρειάζεται να δουλέψει ο μαθητής και στο σπίτι;


Το ελεύθερο σχέδιο καλύπτεται από τη δουλειά που γίνεται στο εργαστήρι, όπου υπάρχουν τοποθετημένες οι συνθέσεις αντικειμένων που σχεδιάζει ο μαθητής. Ως προς το γραμμικό χρειάζεται και κάποια δουλειά στο σπίτι, ώστε να εξελιχθεί γρηγορότερα η λεπτή δεξιότητα που απαιτεί το σχέδιο αυτό.

 

 

- Πόση είναι η διάρκεια της εξέτασης για κάθε σχέδιο κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις;


Η εξέταση για κάθε σχέδιο διαρκεί ένα 6ωρο, χρόνος που, όπως έχει αποδειχθεί , είναι επαρκής . Εξάλλου, ο υποψήφιος κατά την διάρκεια της μαθητείας του στο Εργαστήρι, εκπαιδεύεται να αντιμετωπίζει με ουσιαστικό τρόπο το ζήτημα του ορισμένου χρόνου.

 

 

- Πόσα είναι τα μόρια που καλύπτουν τα σχέδια στις Πανελλήνιες εξετάσεις;


Ο συντελεστής των σχεδίων είναι 2. Δηλαδή, με άριστα και στα δύο σχέδια -ήτοι μέσο όρο 20- ο υποψήφιος συγκεντρώνει 4000 μόρια.

 

 

- Μπορεί κάποιος να εισαχθεί σε μία σχολή που απαιτεί ως ειδικό μάθημα το σχέδιο, αν στο ένα από τα δύο πάρει κάτω από τη βάση;


Όχι. Για να εισαχθεί κανείς σ’ αυτές τις σχολές, πρέπει να πάρει τουλάχιστον τη βάση και στο ελεύθερο και στο γραμμικό σχέδιο.

 



- Ο υποψήφιος για τις σχολές Καλών Τεχνών μπορεί να κάνει προετοιμασία στο Εργαστήρι Τέχνης;


Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος του Εργαστηρίου γίνεται προετοιμασία σχετική με τα θέματα που ζητούν οι Σχολές Καλών Τεχνών - σχέδιο από εκμαγεία, χρώμα από συνθέσεις αντικειμένων, ελεύθερα θέματα.